Op naar de laatste kuur!

Afgelopen week was pijnlijk en qua gezondheid moeizaam. Mijn mond en tong deden erg veel pijn. Ik had o.a. een hele rij aften en witte uitslag van 2 cm lang op mijn tong. Als je al weet hoe een pijn 1 aft kan doen…! De afgelopen week en in het Paasweekend heb ik dus voornamelijk appelmoes gegeten en drinkyoghurt gedronken door een rietje. Op Eerste Paasdag zijn we nog even naar het ziekenhuis geweest voor extra morfinetabletten tegen de pijn (op oudjaarsavond waren we ook nog op de huisartsenpost, dus dat hoort een beetje bij de feestdagen 😉 ).

Sinds woensdag kan ik weer een beetje normaal eten, alhoewel ik elke dag nog merk dat m’n mond nog aan het herstellen is. Maar een prakje gaat er weer goed in. Gelukkig is het ergste voor nu weer voorbij dus. De afgelopen twee avonden heb ik wel wat getobd met koorts, schommelend tussen 38 en 39,3 graden. Mindere fijne nachten hebben we dus ook af en toe want zuster Suus zet aan het begin van de avond/nacht om de zoveel uur de wekker om te controleren of de koorts niet uit de hand loopt (want ik wilde liever niet naar de spoedeisende hulp en weer 2 nachten opgenomen worden). Ik denk dat de koorts een gevolg van of een heftige reactie is op het moeten stoppen met de prednison in de rustweek. Gisteren was ik daardoor ook zo slap als een vaatdoek, maar vandaag ben ik weer redelijk op de been.

Vanochtend was ik in het ziekenhuis voor alle controles om te kijken of ik kan beginnen aan kuur 6. De uitkomst is dat de kuur a.s. maandag door kan gaan mits de koorts van de afgelopen 2 nachten dit weekend wegblijft. Mijn ontstekingswaardes zijn wel weer verhoogd, maar dat is te verwachten als je koorts gehad hebt. De ontstekingswaarde (CRP) is nu 55 en was vorige keer 7,1. De waarde moet onder de 10 zijn eigenlijk (maar als het onder de 100 is het niet direct bedreigend). Mijn rode bloedlichaampjes zitten net boven het minimum niveau, maar na 5 kuren, een week bijna niet kunnen eten en 3 dagen eerder bloedprikken dan normaal is dat in de lijn der verwachting en ziet de arts hier geen probleem in. Deze waarde is nu 5,1 en mag niet onder de 5,0 komen anders krijg je een bloedtransfusie of wordt de kuur uitgesteld. Dus flink veel ijzer en eiwitten eten dit weekend! Komende kuur start op maandag in plaats van dinsdag i.v.m. Koningsdag en de controle is daardoor dus 3 dagen eerder: voor i.p.v. na het weekend. Vandaar dat er zoveel eerder dan normaal ‘gemeten’ wordt.

Afgelopen woensdag heeft de verpleging een kweekje uit mijn mond afgenomen om te kijken of mijn mondproblemen veroorzaakt worden door een schimmel. De resultaten hiervan zijn nog niet bekend. De oncoloog denkt echter aan een virus omdat het gepaard gaat met veel aften. De uitkomst van de kweek begin volgende week zal bepalen of ik anti-schimmel of een virusremmendmiddel krijg, in de hoop dat de mondproblemen bij de komende kuur wat minder ver uit de hand zullen lopen.

Het einde komt dus in zicht! Daarmee komt ook een heel spannend moment in aantocht, namelijk de uitslag van de PET/CT-scan die moet uitwijzen of de Hodgkin echt helemaal weg is of dat er nog kankercellen leven. We hopen natuurlijk héél erg op het eerste. Vorige scan wees wel uit dat er nog een flinke ‘klomp’ bij het borstbeen zat en ook de milt nog niet schoon was. Zouden deze laatste 3 kuren genoeg zijn geweest om alle slechte cellen door mijn hele lichaam te doden? Om dit uit te zoeken, onderga ik op 29 mei een PET/CT-scan en op 1 juni een gewone CT-scan. Bij de eerste wordt er radioactief suiker ingespoten wat aan kankercellen kleeft, zo kunnen ze zien of er nog kankercellen leven. Kankercellen verbruiken namelijk veel suiker. De gewone CT-scan laat duidelijker zien waar welke organen zitten en hun vorm (er wordt ook gekeken naar de grootte van diverse lymfeklieren en organen). Deze twee scans plakken ze over elkaar om te zien of er nog verkeerde cellen zitten en, zo ja, waar precies. Op 1 juni wordt er ook nog bloed afgenomen. Alle uitslagen krijgen we dan op de dinsdag na Pinksteren te horen van de oncoloog, op dinsdag 6 juni dus.

We willen jullie aandacht nog heel even vragen voor het tekort aan stamceldonoren. Er zijn helaas weinig matchende donoren op dit gebied. Daarom zijn er veel donoren nodig, slecht 1 op de 50.000 mensen ‘matchen’ met elkaar. Was er bij mij fase 4 van Hodgkin geconstateerd dan had was er bij mij ook stamceltransplantatie nodig geweest om beter te kunnen worden. Dan had ik het ook fijn gevonden als er voor mij een donor was. Word ik straks schoon verklaard en komt de ziekte toch terug, dan zal stamceltransplantatie waarschijnlijk ook nodig zijn.  Kortom, dingen waar je nooit over nadenkt, komen ineens dichtbij. Het zou fijn zijn als jullie willen overwegen om donor te worden (gezonde mensen tot de leeftijd van 50 jaar, sorry discriminatie). Niet persé voor mij, maar om andere zieke mensen te kunnen helpen, zodat een andere Leo ook langer bij zijn Suus kan zijn. 🙂 Suus heeft zich al aangemeld. Aanmelden kan op matchis.nl. Hier staat ook uitgebreide informatie over stamceldonatie.

Fijn weekend allemaal! Leuk dat jullie nog steeds ons blog lezen.

16 gedachten over “Op naar de laatste kuur!”

  1. Dank je Leonard..voor de info. Duurde de info deze keer wat langer of ben.ik ongeduldig…de laatste chemo !! Dat heb je toch maar gedaan he..

  2. Bewondering en respect voor de manier waarop jullie beiden deze moeilijke tijd doorstaan. Geen geklaag en na tegenslag (pijn, koorts , weer naar het ziekenhuis) steeds vol goede moed weer doorgaan. Jullie proberen toch nog gezellige dingen te doen met familie en vrienden.
    Knap om zo positief en zorgzaam voor elkaar en naar anderen te zijn.

  3. Inderdaad, zo positief en zonder klagen en geduldig. Bewondering en respect voor jullie en dank aan God die in deze eigenschappen voorziet. 😉 Veel sterkte en zegen voor de laatste zware loodjes,

    Rita

  4. Eindelijk is het zover dat je aan de laatste chemo-kuur gaat beginnen. Hopelijk met minder ongemak, maar jullie zijn samen heel sterk en dat gaat jullie zeker lukken. Heel veel sterkte voor deze laatste loodjes.

  5. Wat naar allemaal.hoop dat het volgende week een beetje beter gaat met je mond.en weer heel veel sterkte.voor jullie

  6. Veel sterkte toegewenst voor deze kuur Leonard en Suzanne,
    God geeft je elke keer weer kracht en moed om door te gaan!

    gr.Heleen

    1. Respect voor jullie. Moedig zijn jullie. Allebei. T is niet niks . We blijven bidden!
      groet van Hans & Han van Brummen

  7. Fijn om te lezen dat het weer wat beter gaat en het einde in zicht komt van het chemotraject.
    We bidden dagelijks voor jullie beiden en jullie ouders en weten dat God onze gebeden hoort en in de moeitevolle periodes in ons leven er belooft bij te zullen zijn. Hij draagt ons en richt ons ook weer op.
    We bidden jullie Zijn kracht en vrede toe en hopen dat jullie met ons je oog gericht zullen houden ‘op de bergen’, want dáár komt jullie en onze hulp vandaan.
    Een lieve groet en sterkte met de laatste kuur.
    Els en Hans

  8. Lieve Leonard en Suzan
    Heel bijzonder weer om je bevindingen te lezen. Alles bij elkaar een geweldige brochure over het proces. Goed om te lezen dat het nu wat beter gaat. Op naar de laatste kuur, heel veel sterkte toegebeden. Je ouders hadden het niet beter kunnen omschrijven.
    Hartelijke groet
    Wout en Lenny

  9. Sterkte met de laatste kuur en ook sterkte met wachten op de uitslag. Ook voor jullie ouders trouwens. Ook voor jen os het spannend. Warme groet.

  10. Hè Leonard bedankt weer voor de up-date. ik moet denken aan de titel van een lied ” hou vol, hou vol” (laatste maanden een paar keer in de aanbidding gezongen) en wens jullie zo Gods kracht toe.
    Lieve groet van ons en “hou vol” we bidden voor Gods nabijheid en zegen voor jullie. Tom/Paulien

  11. Wat zullen jullie uitkijken naar die laatste chemokuur.
    Het is een moeilijke periode die jullie doormaken maar……..
    hoe goed doen jullie dit!!!! En vooral dat je het samen met
    Suus doet.
    Ik hoop voor je dat je maandag kan beginnen , wanneer
    de ontstekingswaarden goed zijn. Sterkte , en weet
    dat we ontzettend met je meeleven.

  12. Lieve Leonard en Suus,

    Bewondering voor jullie positiviteit tijdens dit proces! Veel sterkte met je laatste kuur Leonard en ook voor Suus natuurlijk. Ik bid voor jullie en denk aan jullie,

    Liefs, Simone

Reacties zijn gesloten.