Picc-lijn geplaatst en dag 8 van de kuur

Vrijdag werd ik, zoals beloofd, gebeld door het Maasstad-ziekenhuis om aan te geven dat ze graag de Picc-lijn wilden plaatsen. Inmiddels is dat vanochtend vroeg gebeurd. De Picc-lijn zorgt ervoor dat er een permanente infuusaansluiting is (mag tot een jaar blijven zitten) en de lijn is diep ingebracht waardoor irritatie van de chemomiddelen aan de aderen ook een kleiner probleem moet zijn. Ook kan er eventueel bloed worden afgenomen en contrastvloeistof voor PET- en CT-scans worden ingespoten.

De ingreep voor het plaatsen van deze Picc-lijn vond vanochtend rond 8 uur plaats. Je moet op een soort van operatietafel gaan liggen met een groot scherm aan je voeten. Op het scherm kwamen de beelden van het echoapparaat waarbij ze naar een geschikte ader zoeken en later de beelden van de röntgendoorlichting waarbij ze de lijn richting je hart kunnen zien lopen (ik heb niet meegekeken). Het begint met het schoonmaken van je arm en een prik ter verdoving. De prik zelf is eigenlijk het pijnlijkst van de hele behandeling en werd plaatselijk verdoofd. Geen fijne prik, maar ook niet heel erg. Daarna voelde ik vooral wat geduw en getrek aan mijn arm. Als de lijn eenmaal binnen is voel je heel lichtjes iets van schuiven in je lichaam, maar niet echt noemenswaardig. Het ging vrij vlot, maar aan einde moest ik een paar keer opnieuw ‘geplakt’ worden omdat door de chemo mijn stollingswaarden toch wat lager zijn en er meer bloedverlies was dan verwacht. Viel verder alles mee!

Daarna mocht ik direct door voor de laatste chemodag van kuur 2 op de dagbehandeling. Dat was een fluitje van een cent met de Picc-lijn: dopje vastdraaien op het lijntje dat uit mijn linker bovenarm hangt (net boven de elleboog) en lopen maar! Wat een verademing, zo makkelijk.

De vorige kuur ben ik aardig ziek geweest van deze chemodag, maar tot nu toe gaat het goed. Ik heb wel een pilletje extra ingenomen tegen de misselijkheid (preventief) en ben wat moe/duf, maar geen serieuze klachten. Even afwachten hoe ik morgenochtend wakker wordt, maar dit valt niet tegen.

7 gedachten over “Picc-lijn geplaatst en dag 8 van de kuur”

  1. Hoi Leonard! Super te horen dat het meevalt allemaal, al is het toch heel wat waar jij en jouw lieve vrouw nu doorheen gaan! Ik bid jullie heel veel sterkte toe, en dat jullie elke dag nieuwe kracht, hoop en moed mogen ontvangen dwars door alles heen. Liefs, Annet

    1. Hoi Leonard en natuurlijk ook Susanne.
      Wow, wat maak je allemaal mee man. En als ik dan hoor hoe jij er mee om gaat , is wel zo duidelijk dat God bij je is en je die kracht geeft. Heel bijzonder. Ook mooi is dat je een vrouw naast je hebt die er altijd voor je is. Zo kortgeleden getrouwd, en dan hier samen doorheen.
      Wat zullen jullie hier sterk uitkomen. Ik bid voor jou en je vrouw, om dit te kunnen dragen en straks als overwinnaars uit de strijd te komen. Met God gaat dit absoluut lukken. Heel veel sterkte en Gods kracht, in alles wat gaat komen.
      Hartelijke groet,
      Peter

  2. Wij zijn supertrots op onze kinderen! Ze doen het fantastisch!
    Zeker als je bedenkt dat ze eigenlijk een hele andere periode door zouden moeten maken als pas getrouwd stel! Sterkte verder hoor superstel! 😉

  3. Beste Leonard,

    Fijn dat het goed ging en dat de Picc-lijn je hopelijk een hoop pijn gaat besparen met prikken e.d.
    Heel veelsterkte weer voor het vervolg en dank voor je openhartige verslagen.

Reacties zijn gesloten.