De eerste chemokuur

Vanochtend ben ik in het Maasstad-ziekenhuis opgenomen voor de eerste chemokuur, met Suus aan mijn zijde! Voor 9:00 uur arriveerden we op de afdeling en om 10:30 uur werd ik aangesloten op het infuus. Het prikken viel erg mee, een hele opluchting want het gaat niet altijd even makkelijk bij mij. Eerst werden er diverse medicijnen toegediend die misselijkheid voorkomen en mijn blaas en nieren beschermen omdat er vooral de eerste dag heel veel cellen worden afgebroken die mijn nieren moeten afvoeren en ook het gif wat de chemokuur zelf is.

Om 12:30 uur werden de eerste middelen toegediend die echt tot de chemokuur zelf behoren. En dan wordt het ineens allemaal echt… Het moet je beter maken, maar nu wordt het ook spannend wat de bijwerkingen zijn en het maakt je misschien naast beter eerst ook ziek. Gelukkig gaat het tot nu toe best goed. Ik heb even wat hoofdpijn gehad, maar een rondje lopen en gaan zitten in de stoel in plaats van op bed, deed dat zakken. Ik voel wat lichte spierpijn en heb een heel klein beetje een licht gevoel in m’n hoofd, maar sta nog stevig op m’n benen. Suus vindt dat ik wel een beetje wit word om te zien.
De zusters hebben overigens liever niet dat ik te veel rondwandel en ik mag de afdeling niet af wanneer de chemo toegediend wordt. Bij sommige middelen – want ik krijg diverse chemomiddelen na elkaar toegediend – hebben ze zelfs liever dat ik even rustig blijf zitten of liggen. Sommige zakjes hangen een half uur aan mijn infuus, een andere bijvoorbeeld wel 3 uur. En tussendoor wordt gespoeld.

Veel drinken is vandaag belangrijk (2,5 liter) en de allerbeste zuster (Suus) zorgt daar heel goed voor. Een bekertje drinken wordt zéér regelmatig aangeboden en gelijk bijgevuld als het leeg is. En ook lekkernijen ontbreken niet want, ja, ik moet goed blijven eten. Vanmiddag hebben we lekker samen op mijn ziekenhuisbed ‘Friends’ gekeken en verder gaat de dag best vlot hier.

Verder kan ik heerlijk eten bestellen (energierijk, zoals ze dat hier noemen) inclusief pannenkoeken met spek, dus dat is erg fijn. Ik zit wel een beetje erg vol van al het water, dus spannend of ik mijn avondeten vanavond allemaal op kan, maar het lijkt me nog steeds lekker!

Kortom tot nu toe valt het eigenlijk mee, maar eerlijk is eerlijk… we zijn nog maar net op weg. Nu twee nachtjes hier slapen. Morgen en overmorgen twee kortere kuren (circa 3 uur). Vandaag lig ik namelijk van 10.30 tot ongeveer 18.30 uur continue aan het infuus. Van de thuisblijvers hoorden we dat er een berg kaartjes in de brievenbus lag. We hebben ze nog niet gezien maar we vinden het nu al erg leuk om ze morgen samen open te maken.

15 gedachten over “De eerste chemokuur”

  1. Mooi verslag van je eerste chemokuurdag Leonard. Fijn dat het zo meegevallen is. Hopelijk verlopen je tweede en derde dag ook zo soepel want dan is Suus weer aan het werk. Mmm lekker zeg dat je pannenkoeken kan bestellen!!!

  2. Hoi Leonard
    Je hebt echt schrijverstalent man. In ieder geval fijn dat de eerste dag goed is verlopen. Een goed begin is ……….zullen we maar zeggen. Geweldig ook dat je zo’n goede zuster bij de hand hebt.
    Heel veel sterkte en kracht en moed toegebeden.

  3. Goed te horen dat dag 1 niet tegen gevallen is. Nog een lange weg te gaan, maar de kop is er af. We wensen jou en Suus alle sterkte en Gods zegen.

  4. Lieve schatten, wat greep het me vanmiddag aan toen ik zag wat er jouw lichaam in druppelt. Wel iets kostbaars dat jou gaat genezen. Ik zie ook de liefde die jullie uitstralen om samen deze zware weg te gaan. Samen met onze hemelse Vader.
    Liefs

  5. Hé Leonard, fijn dat het in 1e instanties redelijk goed lijkt te gaan. Sterkte ermee, ook voor Suus! Wij denken aan jullie en bidden voor jullie! Volhouden is nu het devies !

  6. Hoi Leonard en Suus.
    Heel veel sterkte bij alles. Fijn dat je ons zo goed op de hoogte houdt.
    We bidden voor jullie.

  7. Hè Leonard, “goede” berichten in deze spannende tijd. Veel sterkte voor jou en “zuster” Suus., Gods nabijheid en zegen, we ?? voor jullie. Grtz Tom en Paulien.

  8. heel veel sterkte voor jou Leonard en ook voor Suus. Het is niet niks waar jullie, als jong stel, doorheen moeten. Weet dat we voor jullie bidden. Lieve groet van Hans & Han van Brummen

  9. Hoi Leonard! Geen dag dat ik niet biddend aan je denk, en aan jouw lieve vrouw. Ik vind het bijzonder hoe je vol moed de strijd aangaat en wens jullie heel veel kracht op deze weg. Liefs en God bless,
    Annet

  10. Lieve Leonard en suus
    Jullie zijn zo’n top stel en wat fijn dat jullie dit samen kunnen doen!! Begrijp me goed! Wat als je dit had moeten doen zonder een vrouw naast je
    Be blessed Be strong!!
    Love you
    Jacqueline en William

  11. Wat een dappere stel zijn jullie en ik zie het helemaal voor me hoe liefdevol Suus jou helpt en hoe jij dat allemaal zo dankbaar ervaart! Dat is de liefde !
    Weten hoe te geven en ook te ontvangen. Dat geeft kracht .
    En dat samen met God’s liefde voor jullie, hebben jullie een basis om vanuit te leven en strijden! .
    Fijn dat jullie je reis samen met ons delen zodat wij gericht kunnen blijven bidden voor jullie!!
    Liefs Nico en Bibi

  12. Hallo Leonard en Suus,
    jullie zijn wel gelijk in het diepe gegooid samen. En nu begonnen aan een pittig traject met veel onzekerheden.
    We willen jullie heel veel sterkte toewensen en hopen dat je goed door de kuren heen komt.
    Groeten Nico en Marga Moret

Reacties zijn gesloten.