Het begin van het ziek zijn

Velen van jullie hebben misschien in de afgelopen weken/maanden al gehoord dat ik (Leonard) tob met mijn gezondheid. Het speelt al enkele maanden, maar de klachten worden steeds erger en daarmee werd het ook duidelijker dat er helaas iets goed mis was. Sinds begin december lopen er onderzoeken in het ziekenhuis, omdat ik enorm afviel en last heb van nachtzweten, (koude) koorts en erg veel pijn had in de buikstreek. Ik gebruik nu al weken pijnstilling.

In eerste instantie dachten wij zelf aan malaria wat dan mogelijk tijdens onze huwelijksreis in Zuid-Afrika door mij opgelopen zou zijn. Afgelopen donderdagmiddag hebben we diverse uitslagen ontvangen en vrijwel gelijk vertelde de internist dat er vermoedelijk een lymfoom (afwijking van 3x3cm op één plek bij de lymfenklieren bij de milt) gevonden was en moest ik voor onderzoek in het Ikazia-ziekenhuis blijven. Vrijdag is er een CT-scan gemaakt en de uitslag was helaas nog slechter dan we hadden verwacht. Inmiddels is malaria (tropische ziekte waarbij ook de lymfenklieren kunnen opzetten) uitgesloten en denken ze vrijwel zeker aan lymfeklierkanker (waarschijnlijk ‘non-Hodgkin’), want ik blijk verdikkingen in de lymfenklieren te hebben door het grootste deel van mijn lichaam.

Dinsdag word ik opnieuw opgenomen voor één nacht, ter voorbereiding op het verwijderen van één lymfeklier bij een sleutelbeen. Deze klier zal gebruikt worden om precies te bepalen welke vorm van lymfeklierkanker ik onder de leden heb en welke behandeling verder zal volgen (waarschijnlijk chemotherapie). Dit onderzoek duurt nog eens twee weken en kan helaas niet versneld worden.

Ik heb de indruk dat de ziekte zich enorm snel verspreid in mijn lichaam (aan de hand van een schone thoraxfoto van een maand geleden en de CT scan van gisteren waaruit blijkt dat dit gebied nu wel aangetast is). Het is onzekere tijd. Wij willen u vragen voor ons te bidden in deze lastige tijd. Alsmede ook voor onze ouders die ook erg verdrietig zijn.

We hebben al enorm veel liefdevolle blijken van medeleven ontvangen van mensen die het al wisten. Heel veel dank daarvoor! We hebben nog niet iedereen persoonlijk kunnen bedanken, maar we zijn er wel heel dankbaar voor. Het zijn lichtpunten in een slechte tijd.

Eén gedachte over “Het begin van het ziek zijn”

  1. De dag dat wij jullie leerde kennen…
    Allebei stralend…
    Vol van liefde..
    Allebei elkaars wensen willen vervullen..
    De belangrijkste dag was zeker de mooiste dag. ..
    En nu dit…
    Ik zit het met tranen in me ogen te lezen…kippevel op me huid..
    Jullie gaan nu samen een hele spannende tijd tegemoet…ook een onzekere tijd… Dit gun je niemand…
    We hopen dat jullie samen en familie heel sterk en de kracht van jullie geloof deze ziekte kan overwinnen…..
    Wij wensen jullie alle liefde,hoop en geloof toe maar ook de kracht…want het is echt zwaar…

Reacties zijn gesloten.